Zaventem kant zich tegen luchthavenuitbreiding

10 Januari 2018

Zaventem kant zich tegen luchthavenuitbreiding

? Eerder dit jaar kondigde de Luchthavenmaatschapij (BAC) aan dat het luchthavengebied zich graag wil ontwikkelen en uitbreiden. Het plan heet "BAC 2040". Een van de belangrijkste aspecten ervan was om het verkeer van de luchthaven te verdubbelen door baan 25L met 800 meter te verlengen. Bovendien wil de Brusselse luchthaven ook een businesspark ontwikkelen en een extra oprit naar de luchthaventerminal bouwen (via de E40 ? Kortenberg). Deze verdubbeling volgt op een eerdere: sinds 1990 is het aantal passagiers en het verkeer in Zaventem al meer dan verdubbeld, van 1.2 tot 2.7 miljard passagiers. Deze plannen hebben natuurlijk heel wat debat en ophef veroorzaakt.Burgerforum

Sommige verenigingen vormden samen een "Burgerforum" om een eerlijk openbaar overleg te organiseren. In april 2017 keurde de gemeenteraad op voorstel van Groen-Leef! een motie goed die zich duidelijk tegen de uitbreiding van de luchthaven uitsprak. Dankzij Groen - Leef! is het standpunt van Zaventem nu heel duidelijk. Want de uitbreiding zou inderdaad de overlast door geluid, de luchtvervuiling en het verkeer in Zaventem flink doen toenemen. Volgens de resolutie kan "het gemeentebestuur van Zaventem niet instemmen met de voorstellen geformuleerd in de strategische visie van luchthavenuitbater BAC "2040", in het bijzonder wat betreft de verlenging van start/landingsbaan 25L en de uitbreiding van de taxiwegen."

Bovendien is het gemeentebestuur van Zaventem absoluut gekant tegen de ontwikkeling van een nieuwe zuidelijke ontsluitingsweg door aanleg van een bijkomende verbinding vanaf de E40 ter hoogte van de huidige afrit Sterrebeek/Nossegem en door de open ruimte tussen deelgemeenten Nossegem en Zaventem.