Naar een groener Zaventem

09 April 2012

Naar een groener Zaventem

Alle gemeenten rondom ons lijken groener, socialer en fietsvriendelijker. Moet dat verbazen? Nee, toch. Een jarenlang beleid waarbij andere belangen prioriteit kregen, maakte van Zaventem een verstedelijkte gemeente. Groene ruimte vormt een cruciaalonderdeel van een gezonde en aangename leefomgeving. In Zaventem wordt de open ruimte systematisch opgeslokt door bouwprojecten. De 'verstening' van Zaventem gaat m.a.w. gewoon door. Sinds 2001 ging er in Vlaanderen 236 km² open ruimte verloren of het equivalent van 33.000 voetbalvelden. De jongste vijftig jaar is er een uitwaaiering van Brussel aan de gang. Dat veroorzaakt veel mobiliteit en verspilt de laatste open en groene ruimte in Zaventem. Je verplaatsen in Zaventem

Bovendien zet Zaventem maximaal in op maximale mobiliteit voor auto's en vrachtverkeer, met een verkeersinfarct en grote verkeersonveiligheid tot gevolg. De fietser en voetganger zijn de dupe. Maar uiteindelijk ook de automobilist, want die staat uren aan te schuiven, ook in de eigen gemeente. Tijdens het spitsuur geraak je Zaventem niet in of uit. Kinderen van Sterrebeek kiezen niet voor een school in Zaventem, want met de fiets naar één van de Zaventemse secundaire scholen is veel te gevaarlijk. Het aantal fietspaden dat sinds 2006 in Zaventem werd aangelegd,is op één hand te tellen. Bovendien zijn ze soms heel knullig geconstrueerd.

Wonen in Zaventem

In Zaventem lijkt kwaliteitsvol en betaalbaar wonen een utopie. De bevolkingsgroei zorgde voor toenemende druk op de huizenmarkt. Een betaalbare woning vinden, is voor meer en meer mensen een onmogelijke opdracht.Groen Zaventem wil inzetten op een groener en socialer Zaventem.

Wil jij ons hierbij helpen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Elk goed idee is meer dan welkom.