Groen zet Armeense genocide op de agenda

27 Mei 2015

Groen zet Armeense genocide op de agenda

voorstel Tavitiangemeenteraadslid

Op van Nicolas ( voor Groen) besloot de gemeenteraad van Zaventem, tijdens de talrijk bijgewoonde zitting van 26 mei 2015, bij consensus om de Armeense, Aramese en Griekse genocide, nu 100 jaar geleden, te herdenken. De leden van SP.A en UF waren onmiddellijk te vinden voor het voorstel en ook Eric Van Rompuy (CD&V) sprak zijn engagement uit. Burgemeester Francis Vermeiren legde een aparte verklaring af over genocides in het algemeen, die ook werd aangenomen. Hij benadrukte in zijn toespraak de inzet van de gemeente om het onderwerp op te nemen in het onderwijs.

 

Armeense genocide

"Ook in Zaventem hebben vele burgers van Armeense, Aramese en Pontisch Griekse afkomst dit drama meegemaakt. Sommige wonen al vele generaties in Zaventem, andere slechts enkele decennia. Hun gezinnen hebben de genocide overleefd, maar ze zijn later naar België gekomen vanwege de voortdurende vervolging. In tegenstelling tot andere landen, heeft Turkije deze daden nooit openlijk erkend als misdaad tegen de mensheid.  Opeenvolgende regeringen van het land hebben geprobeerd de herinnering aan deze bevolkingsgroepen uit te wissen. Ze hebben hun beschavingen, taal en geschiedenis vernietigd."         Nicolas Tavitian

 

Armeense genocide

 

Dit jaar heeft bijna de hele wereld de honderdste verjaardag van deze genocide herdacht. Het is belangrijk om het verleden niet te vergeten maar in tegendeel de dialoog over de geschiedenis blijven aan te gaan. De slachtoffers van de genocide verdienen deze erkenning. Dit is de basis voor een respectvolle samenleving waar mensen dezelfde waarden delen en in vrede samen leven.

Onze fractie Groen/leef! vindt dit een belangrijk signaal van de Zaventemse gemeenteraad naar de erkenning van de Armeense, Aramese en Griekse bewoners van haar gemeente.